Årskrönika 2017 och riktning för 2018

Lägger 2017 till handlingarna och dags att kolla lite hur de uppskrivna målen har gått och försöka formulera ner lite mål och riktning för 2018.

Utvärdering av 2017 år mål

Investeringsmål:
Målet för 2017 var att ”investera mer än 2016”, i min resultaträkning hamnade sparkvoten på 2017 på 49,33 %, för 2016 låg den på 45 %. Det i kombinations med att lönen varit bättre i år (ca 6% högre) och att jag fått ner lite kostnader och haft lite flyt vid inköp.

Träning:
Målet för 2017 var att göra 120 träningspass (10st/månad), jag har räknat fysisk aktivitet över 30 minuter, löpning, promenader, styrkepass. När jag sammanställde alla pass under året hamnade det exakt på 120 pass.

Better globe träd.
Har under 2017 haft målet att köpa 120 träd vilket jag uppfyllt och köpte 120 träd och fick 6 extra träd.

Följare på twitter.
Målet under 2017 var att dubbla antalet följare från 674 till 1348 följare, vid skrivande stund har jag 1543 följare, nästan 200 över målet. Här förstår jag inte alls hur detta gått till, helt klart verkar andra gilla det jag skriver.

Övriga utvärderingar.

Förvaltningsavgift.

I år har jag börjat räkna ut min förvaltningsavgift, Beräknat på kapital per 31/12-17.
Totalt förvaltningsavgift för 2017 blev 0,22% på Aktie och fondkapitalet, vart ca 30 % är köp/sälj för aktier och 60 % är fondavgifter. Detta blir nog något att kolla vidare på om fonderna förtjänar vara kvar, då dessa består av ca 15 % totala kapitalet.

Avkastning.

Avkastningen i min största portfölj ”ISK Pengamaskin) blev 13,3 % mot Nordnet Superfonden Sverige som slutade på 10,1 %.
De största innehaven är ungefär samma som förra året skillnaden är att Melker Schörling är utköpt från börsen och jag har tagit in Industrivärden, till ungefär hälften av det kapitalet, för resterande del har jag köpt Addtech, Svolder, Vitec.

Nya innehav i denna portföljen under året är Kopparbergs (-15,11), Svolder(+1), Vitec (-0,32), Industrivärden (+3), de 3 senaste kom i i slutet av året, medans Kopparbergs har jag köpt vid några tillfällen.

I slutet av året gjorde jag en utrensning och sålde av en del miniposter i bolag i portföljen som mest störde, eftersom de mest bara var nån enstaka aktie. De största innehavet jag sålde var ICA Gruppen som bestod av ca 3 % av portföljen, en resa som varit minst sagt dålig, slutade på plus minus noll ungefär på ca 3 år, vilket mot index är dåligt. De övriga jag sålt (mindre än 0,3% av portföljen var FFM Mattsson, Clas Ohlsson, Ratos, HM, Storytel, Hybricon)

I min kapitalförsäkring som jag har utländska innehav och IPO blev det precis över Nordnet Superfonden Sverige. Och slutade på 11,6 %.


Här har jag rensat endel under året och sålt av Facebook, Apple och en minipost i Hybricon och köpte mer Vestas och Ørsted A/S (fd Dong energy) båda med fokus på främst vindkraft. Här ligger även endel av mitt innehav i Paradox interactive som jag var med i IPO våren 2016.
Denna portföljen är ungefär 6 % av totala aktiva kapitalet.

Min tanke har dels varit att satsa mer på bolag som kommer dra nytta av ”klimatomställningen” som kommer ske framöver samtidigt som jag känt mig tveksam till USA överlag och Apple och Facebook möjlighet att fortsätta växa. Dessutom vill jag ha färre innehav i portföljen så jag lättare kan följa bolagen.

Mål för 2018.
Genomföra 120 träningspass.

Detta är samma mål som förra året. Jag kommer räkna alla pass över 30 minuter, kommer även att komplettera upp målet med att genomföra genomsnitt 150 intensiva minuter/vecka. Detta enligt definitionen som min träningsklocka anger. För tiden ska börja räknas måste en aktivitet pågå i 10 minuter, går man över en viss intensitet räknas 1 minut som 2. Klockan mäter dock kalendervecka men tänker slå ihop totalen när jag utvärderar detta om ett år.

Tanken är att målen sker i kombination och fördelen mentalt är att man kan bryta ner det på vecka och dagsbasis, dvs 10 pass/månad (2-3pass/vecka), 7800 intensiva minuter/år, 650 minuter/mån, 150 minuter/vecka, 21 minuter/dag.

Köpa 120 Better Globeträd.
Jag kommer fortsätta köpa Better Globeträd under året, målet är 120 träd + ev bonusträd. Detta är främst för klimatkompensering, välgörenhet och riskspridning.

Dubbla antalet följare på twitter.
Under 2017 mer än dubblade jag mina följare på twitter, utan att jag egentligen förstod hur de gick till. Detta är väll ett mål som inte lägger så stor vikt vid, mer än att jag är aktiv. Så tänkte se om jag lyckas dubbla följarskaran i år igen. Vid årsskiftet hade jag 1543 följare, så vi får se om jag har 3086 följare om ett år. Känns nästan orimligt.

Mängden nysparande.
Detta är lite svårt i år att lägga en bra plan för nysparandet, då jag står i begrepp att dra av plåstret på en rad punkter och anar visa kostnadsökningar. Så för att skapa utrymme för dessa så lägger jag målsparandet på minimum, dvs 100kr om dagen, dvs sparkvot på 16 %.

Avkastningsmål
Målet för avkastningen under året är primärt att slå Nordnet Superfonden Sveriges avkastning och sekundärt att slå Spiltan Investmentbolag Sverige fond.

Förvaltningskostnadmål.

Målet är att den totala förvaltningskostnaden inte ska stiga i kr räknat under året.

Investeringsfilosofi.

Under slutet av 2017 har jag börjar skriva ner med investeringsfilosofi i text, denna har jag tänkt ska bli klar under året.

Uppdatering av bloggen.
Har insett under året att jag har svårt att komma tillro att skriva blogginlägg, så i år blir målet att komma ut med minst ett inlägg per kvartal, med lite avstämningar och tankar.

PPM + Tjänstepension.
Under året ska jag ta fram en fördelningsstategi för PPM + Tjänstepension.

Inkomstvägar.
Har som mål att sakta bygga fler inkomstkällor, under 2017 började jag lite med Lendify och ett mål för 2018 är att skaffa en till liknade.

Motivera köp.
Under 2017 har jag börjat skriva korta kommentarer varför jag köper/säljer en viss aktie vid en viss tidpunkt. Detta vill jag bli bättre på under 2018. Detta gör jag genom ett Google Sheets dokument där jag kopplar köpkursen mot senaste kurs, här har jag även planer på att lägga in akuell nivå på lämpligt index. För att snabbt kunna utvärdera varje köp i efterhand och där igenom blir bättre och bättre.
Målsparande
Jag har märkt under senaste åren att jag tenderar att prioritera portföljen lite för mycket och köper inte saker jag vill ha. Har en tumregel att ta inköpskostanden för det jag vill ha delat med 500kr/mån. Vill jag fortfarande ha saken efter de antalet månader det blir kan jag köpa saken. Till saken hör att jag inte köper saken för det. Så nu har jag tänkt att för varje grej jag vill köpa sätta av 500kr på ett separat konto per sak. Vill jag inte ha saken när kapitalet finns får det läggas över i aktieportföljerna.
Detta gäller självklart lite större inköp, småinköp ska som tidigare ske med försiktighet, genom min karrensinköpslista.

Lean@home
Något jag är dålig på är att hålla ordning hemma, blir lätt stökigt och genom det otrivsamt. För 1,5 år sen läste jag boken Lean@home efter att hört författaren delta i et program i P1, troligen plånboken. Målet för 2018 är att få upp en bättre struktur hemma inspirerat av Lean@home främst ordning och reda och rensa. Detta för att känna mer flow hemma. En huvudmålsättning jag sa till en kompis i höstas ”ha så pass ordning hemma att du kan ta hem en spontan dejt” Till saken hör att vi jobbar enligt lean på jobbet, ett system som jag tog tid att sjösätta där men idag skulle det inte funka utan. Ett delmål i detta är att rensa bort gamla kläder och grejer jag inte använt sen jag flyttade in i lägenheten för 5 år (!)sen.

Social förmåga.
Detta är jag funderat på om jag ska ta med eller inte. Men varför inte tror att de kan finnas följare som känner igen sig och jag försöker undvika att visa upp orimliga fasader för er som läser.
Ett av mina utmaningar i livet är att jag är väldigt försiktig i det jag för och tar lite risker i saker jag inte känner att jag behärskar. Där jag känner de påverkar mig mest är kontakt med andra människor och ännu mer om man träffar en tjej man blir lite intresserad av, då brukar de ta tvärtstopp i hjärnan.

Exakt hur målsättningen för året är för sociala förmågan har jag svårt att sätta ord på. Ett tanke som blir rätt övergripande kan formuleras ”bli bättre med min sociala förmåga med andra människor”. Jag tänker att allt alla framsteg räknas, allt från att säga hej till fina tjejen, till ge en komplimang till att man kanske får en ny nära kompis. Typ ”det små stegens kraft”

The End!
Kom gärna med synpunkter, idéer, tips på hur hur jag ska kunna nå mina mål.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *