Januari 2018

Nu är Januari 2018 till ändra och tänkte skriva av mig lite.

Denna månad har jag inte köpt eller sålt något alls, en av största anledningarna till detta är att jag gått och väntat besked om ett ev. nytt jobb som skulle inneburit att jag skulle behövt skaffa bil och till det behövt likvider. För jag tänker såhär, hellre en lägre sparkvot och inte behöva plocka ut kapital ur portföljen när man behöver pengar. Nu är det en vecka sen jag var på jobb interjuvn och villkoren har diskuterats senaste dagarna. De bud som jag fått har varit knappt över den lön jag har idag och i kombination med att jag inte riktigt kände för jobbet, börja jobbpendla, öka kostnader osv. Så tackade jag i förmiddags nej till erbjudandet och bad dem återkomma i framtiden.

Ett byte hade inneburit att jag hade tappat ungefär 2000kr/mån beräknat på pendlingskostnader och de var nog rätt lågt räknat. Hade jag känt att jobbet kvar klockrent så hade det väll varit ok, men med alla frågetecken och oklarheter jag inte riktigt fick svar på så fanns inte motivationen.

Jag räknade med hjälp av Jan Bolmesson (rikatillsammans.se) ränta på ränta kalkylator  ut att under 25 år skulle jag tillsammans med ränta på ränta effekten tappa ca 1,8 miljoner kr på att byta under 25 år (72 000kr/år, ca 3,5 månadlöner).

Jag är kanske totalt knäpp som resonerar kring ett jobb byte såhär, men har man ett jobb som är ok, och blir erbjuden ett jobb med sämre totalekonomi som inte känns bra, så är kan jag inte motivera mig till bytet.

Pension.
Jag gjorde i början av året en spegling av mina fonder jag har via mina pensioner, PPM + Tjänstepension och slog ihop dessa med hjälp av morningstars portföljhanterare, idag är pensionerna på 3 olika ställen, PPM, Avanza och Folksam.

Tanken med detta var att få bättre koll på vilka fonder jag har och vilken fördelning dessa har totalt sett i pensiondelen i mitt kapital.

Jag har haft fokus på Svenska småbolag, tanken med det är småbolag över tid växer bättre än stora bolag och att jag har förstår bättre vad som händer i Sverige än övriga världen. Teoretiskt skulle nog småbolag i tex tillväxtländer gå ännu bättre över tid men då tappar jag samtidigt förståelsen för vad som händer på kort och medellångsikt.

Fördelningen se ut om ovan, Didner & Gerge är har en stor del i portföljen, kanske för stor vilket jag upp täckte först när jag gjorde sammanställningen. Vi får se hur jag för med den fördelningen.

Portföljerna.
I min stora portfölj, med Svenska innehav har det varit en bra start på året med upp 3,23 % mot Nordnet Superfonden Sverige (2,09%).


Min FK med utlänska innehav samt paradox, har den gått sämre. , där tror jag det är Vestas och pressar rätt mycket pga Trump.


Nu tror jag det får räcka för denna gång!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *