Nyårstankar

2016 har gått jättefort, jag minns december 2015, när jag kom på att jag kanske borde skapa ett twitterkonto, i mitt projekt som jag då hade hållit på med ca 3 år bara genom bloggande.  Första målet var att få 100 följare, det gick väldigt fort, kommer inte ihåg exakt när men nån gång i februari var det nog. Vid midsommar hade jag 300 följare och nu ca 674 !  ofattbart!

I mellandagarna när jag var hemma hos föräldrarna och såg att det hade kommit ett podavsnitt av #UApodden som visade sig vara ett övergångsavsnitt från den podden till #Pratapengar och första gången jag hörde talas om #uppesittarkväll.

Satt och funderade på varför #pratapengar har blivit så otroligt populär. Tror svaret ligger mycket i Niklas Andersson härliga utsvävningar i kombinations och Philips Scholtzé inramande,  brinnande intresse för aktier, sparande och alla tänkbara spännande vinklar och att de märks att de tycker det är superkul, sånt märks när man lyssnar. vilket många andra poddar saknar, där man ofta märker att de tappar farten efter ett tag och verkar mer blir ett ”måste”.

Till Niklas och Philip fortsätt sålänge ni tycker det är kul!

Under året har jag mer och mer börjat gå på fler aktiespararnas och UA aktiviteter, från nån aktiekväll i månaden till att nu nästan varje vecka gå på någon aktivitet, allt från aktiekvällar och aktiefikor och mer spontana träffar. Dessa träffar har lett till att jag fått uppslag till nya bolag att titta vidare på.

Under årets första månader köpte jag inga aktier utan byggde upp min ”sova gott konto” dvs sparkonto där större delen av en kontantinsats till en lägenhet på orten ligger. Tanken är att jag inte ska vara begränsad av en börskrash när om jag hittar den lägenhet jag vill verkligen vill ha. Eller om det händer något annat i livet som gör att man vill flytta till en annan ort. Har en tanke att den dag jag köpt lägenhet och den är i ordning, amortera bolånet med belåningen på aktierna, eftersom de är längre ränta aktielånet hos Nordnet.

Under året har jag köpt följande bolag och fonder
Hybricon Bus Systems AB – 67 %
Volati (sålt) +
NIBE Industrier AB ser. B + 6 %
Addtech AB ser. B +5 %
Spiltan –
Facebook -0,5%
Internationella Engelska skolan +22 %
Apple Inc +16 %
Vestas -17%
Paradox Interactive AB +53%
Alvestaglass + ca50 %
Spiltan Globalfond Investmentbolag + 8 %

Har en rätt stort spredd på hur dessa bolag har gått.  från -67 till +53 %.  Inser när jag skriver detta att köpen har blivit rätt spretiga under året. kan bli så att jag städar lite kommande  tid, men troligen håller jag fast vid beslutet, då inget av dessa nya innehav är större än 1 % av samlat kapital.

Fördelning på min ISK ”pengamaskin” 2016-12-31

På min ISK som är min största konto så ser det ut som på bilden, stabila investmentbolag i topp och D&G småbolag. Har funderingar på att efter nyår jämna ut fördelningen så innehaven blir lika viktade. Men vi får se hur det blir.

 

Fördelning KF för främst utlänska innehav och IPOer

Min KF har jag för utlänska innehav och för att teckna mig i IPOer när det inte går i ISKn. De är en rätt liten del av mitt kapital.

Har under året börjat med något jag funderat över i flera år, efter att jag hittade rikatillsammans bloggen 2010/11. Nämligen köpa träd i Betterglobe både för investeringen och för att klimatkompensera mig. Efter att klurat och läst på och och träffat Jan Bolemeson blev det köp, dessutom gick jag 20 extra träd. Nu får de växa och om 5 år, börjar utdelningen. Jag ser detta projekt som en del att ge något tillbaka till världen och hjälpa de mest fattiga i världen. Det jag gillar är att de bygger på ”hjälp till självhjälp” enligt liknade sätt som många andra finnansprofiler jobbar.

 

Under året har #uppesittarkväll blivit större och större och genom det så har även sparkvoten börjat diskuterats rätt mycket på twitter. Sparkvoten för 2016 hamnar ungefär på 44 % ! och den har ökat senare halvan av året.

 

För att minska mina kostnader kollar jag alltid mig om för att se alternativa lösningar. vid årskiftet 15/16 tog OKQ8 stora delar av den bonus man fick när man betalade med deras Visa kort. Detta ledde till att jag skaffade motsvarande kort hos Shellmastercard, så jag fortsatt får 1 % på alla köp. Detta har get ca 500 kr i år.

Under hösten hittade jag ett tills spännande kort IKANO kortet, där får man alltid 5% bonus på restauranger och 1 % drivmedel (vilket Shellmastercard inte ger), dessutom har de varje månad extra bonus på en ”butikskategori” tex 25 % böcker i september. Så i år har jag fått ca 700 kr i bonus på köp via det kortet.

Har funderat på mål för 2017,
Dessa mål har jag tänkt mig:
Ska investera mer än 2016
Att bygga maskinen fortare är en grundbult för att lyckas med målet, exakt hur mycket får vi se.

Genomföra 120 träningspass
Jag har senaste åren misskött träningen och upptäckte i sommras att jag hade urdålig kondis, vilket ledde till att jag började träna kondition under hösten. Detta har lett till att jag orkar mer och jobbet är lättare. För att börja nån stans få känns 120 pass lagom, dvs 10 pass / månad.

Köpa 120  Better globe träd
Jag kommer fortsätta köpa träd hos Better globe under året och målet kommer vara 10 träd/månad dvs 120 träd totalt. Detta är både för klimatkompensering, välgörenhet och öka riskspridningen mellan tillgångslag.

Dubbla antalet följare på Twitter
Idag har jag 674 följare på twitter, under 2017 är målet att fördubbla detta, genom att att vara aktiv och komma med värdefulla inlägg dvs om ett år ha 1348 följare.
Ett långt och kanske lite rörigt inlägg denna gång, men vilket år är inte det.

Gott nytt år och god avkastning på er!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *